هم عربستان خود را اسلامی ترین کشور دنیا می داند و هم اندونزی. هم ایران دارای حکومت اسلامی است و هم افغانستان. از سوی دیگر ترکیه و تونس و مغرب و… را نیز به دلیل حاکمیت اسلام گرایان و درصد بالای مسلمانان در این کشورها، واجد دولت هایی دین مدار با جامعه ای دینی می دانند.
اما معیارهای اسلامی بودن یک کشور یا جامعه، چه مواردی هستند و چگونه و با کدام متر و معیار می توان از اسلامی تر بودن یا اسلامی ترین بودن یک کشور نسبت به سایرین سخن گفت. البته عموما چنین قیاس هایی برای کشورهای مسیحی نشین دیگر محلی از اعراب ندارد و اصولا با چنین شاخصه هایی به شناخت یکدیگر نمی پردازند.
به تازگی براساس نتایج یک تحقیق در امریکا، اعلام شده که نیوزلند و لوکزامبورگ اسلامی ترین کشورهای جهان هستند؛ ضمن اینکه هیچ یک از کشورهای مسلمان در بین ۳۷ کشور اول “اسلامی” جهان نیستند!
پایک نیوز گزارش داده است، یک تحقیق در دانشگاه جورج واشنگتن امریکا که در شماره ۱۰ ژورنال معروف اقتصاد جهانی (Global Economy Journal) به چاپ رسیده، به نتایج عجیبی دست یافته که براساس آن بسیاری از کشورهای اسلامی (کشورهایی که واقعا اسلامی هستند) چندان هم مسلمان نیستند.
لوکزامبورگ
سئوال اصلی تحقیق مذکور این بوده که آیا سیاست ها در کشورهای مسلمان (کشورهای با اکثریت مسلمان) برپایه اصول اسلام پایه گذاری شده است یا خیر؟ برای پاسخگویی به این سئوال محققان، پارامترهایی چون “فرصت های اقتصادی”، “آزادی اقتصادی”، “میزان فساد”، “سیستم مالی” و “حقوق بشر” را به عنوان معیارهایی برای سنجش “اسلامی بودن” انتخاب کرده و برای سنجش آنها مطالعه تطبیقی و مقایسه ای در بین ۲۰۸ کشور جهان انجام داده اند.
براساس نتایج این تحقیق، بسیاری از کشورهای مسلمان خودشان براساس معیارهای اسلامی در زمینه های اقتصاد، حقوق بشر، میزان فساد، سیستم مالی و… عمل نمی کنند که این امر هم در رفتار دولت ها و هم در رفتار روزمره شهروندان آنها قابل مشاهده است. این تحقیق همچنین می گوید که حتی در سطح اجتماعی، بسیاری از کشورهای غیر مسلمان بیشتر از خود مسلمانان براساس ارزش های اسلامی عمل کرده و به آنها پایبند هستند.
از دیگر نتایج جالب این تحقیق این است که “اسلامی ترین” کشورهای جهان به ترتیب نیوزلند و لوکزامبورگ هستند؛ ضمن آنکه هیچ یک از کشورهای مسلمان در بین ۳۷ کشور “اسلامی” جهان قرار ندارند!
پایک نیوز می افزاید: عمادالدین عبدالرحیم که خود یک متفکر اسلامی اندونزیایی است و بیش از شکل و فرم اسلام، به محتوای اسلام همچون عدالت، برابری و آزادی تاکید دارد، نیز مدعی است که شهر آمس (Ames) در ایالت آووا (Iowa) امریکا یک نمونه کامل از “دولت اسلامی” است. هرچند که اسلام هیچ نقشی در زندگی روزانه سیاسی، اجتماعی و اقتصادی این شهر ندارد و مردم آن نیز آشنایی با اصول اسلامی در زمینه آداب غذا خوردن و نحوه پوشش اسلامی ندارند.
دیدگاهتان را بنویسید